© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)

Een Spingrafiek.
       
Stel je hebt een aantal mensen/groepen/producten (noem maar op) getest op verschillende eigenschappen en je wilt al die eigenschappen graag in één figuur in beeld brengen. Dan kan dat heel mooi in een zogenaamde spingrafiek. Die heet zo omdat ie wel wat op een spinnenweb lijkt.
Een spingrafiek is vooral nuttig als de eigenschappen allemaal op een schaal van GOED naar SLECHT zijn gemeten.
Een voorbeeld zal wel duidelijk maken hoe het werkt.

Een school heeft een enquête gehouden onder de leerlingen over wat zijn van hun leraren vinden. Elke leerling moest voor elke leraar waar hij les van heeft de volgende vragen beantwoorden:
       

       
Men berekent nu per vraag de gemiddelde score van elke docent, en men wil daarna voor elke docent graag in beeld brengen hoe hij/zij het doet vergeleken met de collega's.
En dat kan op een leuke manier met het volgende "grafiekpapier": 
       

       
De cirkels staan voor de cijfers 0 tm 10, van binnen naar buiten steeds hoger. De stralen die getekend zijn staan voor de zeven categorieën.
Stel nou dat een leraar achtereenvolgens van zijn leerlingen op de zeven categorieën de gemiddelde   rapportcijfers
5,0  -  7,4  -  6,5  -  9,0  -  3,1  -  5,8  -  6,8  heeft gekregen.
Dan kun je dat mooi in zo'n spinnenwebgrafiek aangeven:
       

       
Het leukste effect krijg je natuurlijk als ook de gemiddelde scores van alle leraren op deze school erbij worden uitgezet.
Stel dat de schoolgemiddeldes gelijk waren aan   4,0 - 7,6 - 8,0 - 8,0  - 5,2 - 6,5 - 9,0
Dan zou dat deze mooie vergelijkende spingrafiek geven:
       

       
Blauw is het gemiddelde van alle leraren, rood de scores van deze leraar. Hoe verder naar buiten hoe beter.  Je ziet dat deze leraar het niet heel erg goed doet. Qua ICT-gebruik en tevredenheid  ligt hij iets boven het schoolgemiddelde, maar in de andere categorieën eronder.
En je zou natuurlijk makkelijk nog meer grafieken kunnen toevoegen;  de resultaten van zijn sectiegenoten, of zijn eigen resultaten van vorige jaren (om te kijken naar zijn verbeteringen), noem maar op......

NAWOORD.
Goed, ik geef het toe, je kunt natuurlijk ook "gewoon"  lijndiagrammen tekenen met deze gegevens. Maar ja, dan breng je een soort volgorde op de x-as aan die er eigenlijk niet is. De categorieën zijn in willekeurige volgorde gekozen.
Bovendien:  Zo'n spingrafiek ziet er natuurlijk gewoon veel cooler uit, vind je niet?

Een spingrafiek wordt ook wel een Amoebe-grafiek genoemd. Waarschijnlijk omdat dat figuurtje wel wat van één of ander ééncellig organisme weg heeft.
       

© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)