h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)

       
1. y ' = 2t
x
' = -1/t
y'/x' =  -2t3
d/dt(-2t3) = -6t2
de tweede afgeleide is dan 
6t4
Als t > 0 dan is dat positief, dus is de kromme HOL
       
2. x ' = 1/2t
y
' = 2t
y
'/x ' = 4tt
d/dt(4tt) = d/dt (4t1,5) = 6t
de tweede afgeleide is dan  6t 2t = 12t
       
3. x ' = 3t2
y ' = 2t + 2
y
' /x ' = (2t + 2)/3t 
   
 
  de tweede afgeleide is dan  (-6t - 12)/(27t5)
dat is 0 en wisselt van teken als t = -2
de kromme heeft een buigpunt  (-8, 0)
       

h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)