h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)

       
1. a 8 + 3x = 4x + 2   
6 + 3x = 5x  
6 = 2x
3 = x
beide kanten -2
beide kanten -3x
beide kanten delen door 2.
 
       
  b. 5 + 4x = 8 + 3x
4x = 3 + 3x
x
= 3
beide kanten -5
beide kanten -3x
 
       
  c. 6 + 3x = 9 + x
3x = 3 + x
2x = 3
x = 11/2
beide kanten -6
beide kanten -x
beide kanten delen door 2
 
       
2 a. 6x + 2 = 4x + 10
6x = 4x + 8
2x = 8
x = 4
       
  b. 5x + 3 = 4x + 8
5x = 4x + 5
x = 5
       
  c. 3 + 7x = 5x + 5
7x = 5x + 2
2x = 2
x = 1
       
  d. 10x + 1 = 5 + 8x
10x = 4 + 8x
2x = 4
x
= 2
       
  e. 1 + 2x = 6 + x
2x = 5 + x
x
= 5
       
  f. 8 + 6x = 3x + 12
6x = 3x + 4
3x = 4
x = 4/3
       
3. a. 2x - 4 = 5 + 6x
2x  = 9 + 6x
-4x = 9
x = -9/4
       
  b. 3x + 12 = 8x - 3
3x = 8x - 15
-5x = -15
x = 3
       
  c. -2x + 5 = 10 + 4x
-
2x = 5 + 4x
-6x = 5
x
= -5/6
       
  d. 3 + 2x + 1 = 6x + 2
2x + 1 =  6x - 1
2x = 6x - 2
-4x = -2
x = 1/2
       
  e. 5 - 5x = 2 + 2x
-5x = -3 + 2x
-
7x = -3
x = 3/7
       
  f. 2x + 3 = 1/2x + 12
2x = 1/2x + 9
11/2x = 9
x = 6
       
  g. 4x + 2x + 5 = x - 7
6x + 5 = x - 7
6x = x - 12
5x = -12
x = -12/5
       
  h. 3x = 1 - 2x + 6
3x = 7 - 2x
5x = 7
x = 7/5
       
  i. 0 = 4x + 3 - 5x
-
3 = 4x - 5x
-3 = -x
3 = x
       
  j. -2x - 5 = -6 - 4x
-
2x = -1 - 4x
2x = -1
x = -1/2
       
  k. 2x + 3x - 4 = 5 + 7x - 2
5x - 4 = 5 + 7x - 2
5x - 4 = 3 + 7x
5x = 7 + 7x
-2x = 7
x = -7/2
       
  l. x + 4 = 6x - 12
x = 6x - 16
-5x = -16
x = 16/5
       
4. Kyra neemt elk getal 7 lager, dus na x getallen is er x keer 7 van 2012 afgegaan, dus is haar getal 2012 - 7x
Gwen neemt elk getal 3 hoger, dus na x getallen is x keer 3 bij 80 op gekomen, dus haar getal is 80 + 3x
Het verschil is minimaal als hun getallen ongeveer gelijk zijn.

2012 - 7x = 80 + 3x
1932 - 7x = 3x
1932 = 10x
193,2 = x

Bij 193 getallen noemt Kyra  2012 - 7 193 = 661  en  noemt Gwen 80 + 3 193 = 659
Het verschil is dan 2.   

       
5. Noem het getal x en loop de cirkel rond (met de klok mee). Dat geeft achtereenvolgens:
x
x
/4 = 0,25x
6 0,25x = 1,5x
1,5x - 15
1/3(1,5x - 15) = 0,5x - 5
4 (0,5x - 5) = 2x - 20
2x - 20 + 8 = 2x - 12
Dat moet gelijk zijn aan x:   2x - 12 = x  geeft  x = 12
       

h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)