© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)

 
1.
boter 40 200
port 3 15
bouillon 2 10
boter 40 266,7
port 3 20
bouillon 2 13,3
boter 40 240
port 3 18
bouillon 2 12
     
  De eerste tabel is mogelijk, bij de tweede en derde heb je teveel ingrediënten nodig
Je houdt dan  geen boter over, en  5 dl port en  2 dl bouillon.
       
2. a.
A 13 11
B 20  
C   18
    invullen  
   
A 13 11
B 20  
C 13 · 18/11234/11 18
 
       
    B : C is dan verhouding   20 :  234/11
Vermenigvuldig met 11 om gehele getallen te krijgen:  B : C = 220 : 234
Dat is nog te vereenvoudigen tot 110 : 117
       
  b. Het totaal aantal moet dan deelbaar zijn door 13 + 20 = 33  en ook door  11 + 18 = 29
Dat is 29 · 33 = 957 (kleiner kan niet)
Er wreken dus minstens 957 werknemers. 
 
3.
jeugd 5 ??
standaard 11  
senior 6  
senior + standaard 17 1258
       
  ?? = 5 · 1258/17 = 370
Er zijn dus 370 jeugdleden
       
 
meisjes 3  
jongens 7 ??
totaal 10 370
       
  ?? = 370 · 7/10 = 259 jongens bij de jeugdleden.
       
4. a.
vocht 4  
vaste stof 7  
compost 11 1
zand ?? 3
    ?? = 3 · 11/1 = 33
Het totaal is dan 33 + 11 = 44
Vocht is 4 van de 44
Dat is 9,09%
       
  b.
vocht 3  
vaste stof 5  
compost 8 2
zand ?? 5

?? = 5 · 8/2 = 20
Het totaal is dan 20 + 8 = 28
Vocht is 3 van de 28 en dat is 10,71%

De 100 kg van Myrthe bevatten 9,09 kg vocht en de 100 kg van Karel bevatten 10,71 kg vocht
in totaal is dat 19,8 kg vocht van de 200 kg totaal
Dat is een percentage van 9,9%

       
5. a.
wodka 2 ??
blue curacao 3  
perensap 4  
totaal 9 855 cl
    ?? = 2 · 855/9 = 190 cl  en dat is 1,9 liter wodka.
       
  b. Maak een cocktail met 2 liter wodka, 3 liter blue curaçao en 4 liter perensap
2 liter wodka bevat 0,7 liter alcohol
3 liter blue curaçao bevat 0,36 liter alcohol
Het totaal bevat dus 1,06 liter alcohol en het is in totaal 9 liter
Dat is 11,78% 
       

© h.hofstede (h.hofstede@hogeland.nl)