Je kent ze vast wel; de plaatjes van ons zonnestelsel met de planeten:
Mooi natuurlijk, maar als wiskundige moet ik toch een bezwaar maken. Ik wil geen zeurpiet lijken, maar met een plaatje als dit krijg je niet een goed idee van ons zonnestelsel. Vooral niet van de enorme LEEGHEID van de ruimte.
In dit toch vrij eenvoudige plaatje zijn maar liefst DRIE dingen fout gegaan!!!!
Het "Handbook of Chemistry and Physics" levert mij namelijk de volgende gegevens (afgerond):
lichaam  zon mercurius venus aarde mars jupiter saturnus uranus neptunus pluto
straal (km) 695950 2433 6053 6371 3380 69758 58219 23470 22716 5700
afstand zon (107 km) 0 6 10 15 23 78 140 290 450 590
In de eerste plaats lopen er twee afstandsschalen door elkaar heen. Er staan groottes van de planeten en er zijn de afstanden tussen de planeten. En die beide schalen kloppen alle twee van geen kanten.

De relatieve grootte van de planeten is helemaal fout. Vooral de zon komt er maar bekaaid vanaf. Als je de planeten op (relatieve) ware grootte zou tekenen krijg je zoiets:

Vijf planeten zijn eigenlijk te klein om te tekenen; 't worden stipjes. Dat maakt het plaatje helaas wat saaier, maar het geeft wel veel beter aan hoe nietig onze aarde bijvoorbeeld is ten opzichte van de zon of van Jupiter.

Op de tweede plaats is ook de afstand tot de zon helemaal verkeerd weergegeven.
de juiste verhoudingen zijn ongeveer als volgt:

Nogal druk daar bij de eerste vier planeten, niet? Een heel ander beeld dan de plaatjes uit de boeken!

Maar de ergste fout moet nog komen: de beide schalen (grootte van planeten en afstand tussen planeten) zijn volledig NIET met elkaar in overeenstemming.
Stel dat we de zon zo groot als een doperwt zouden tekenen (straal 2 millimeter); de andere planeten zijn dan helemaal niet te zien zo klein. Dan zou op deze schaal Pluto maar liefst  zo'n 17 meter daar vanaf staan!!!!!! Een plaatje van het zonnestelsel in een populair wetenschappelijk tijdschrift zou dan moeten bestaan uit zo'n 80 A4-tjes die uitgevouwen moeten worden!
Op de eerste kan de zon staan ter grootte van een doperwt, op de laatste het stipje Pluto  (straal 0,02 mm).  De eerste 4 planeten zijn dan een paar verdwaalde stipjes op de eerste drie A4-tjes van de 80.

Toch een heel ander beeld dan het plaatje hierboven, nietwaar.......?