De Protagoras paradox.
Protagoras gaf les in rechten. Hij was een Sophist en dus gek op redeneren en discussiëren. Van hem is de beroemde uitspraak "De mens is de maat van alle dingen", waarmee hij bedoelde dat de meningen van mensen kunnen verschillen en dat wat voor de 'één waar is, niet voor de ander waar hoeft te zijn. Het volgende is daar een overduidelijk voorbeeld van.
Op een gegeven moment onderwees Protagoras een bepaalde student gratis omdat die te arm was hem lesgeld te betalen. De afspraak was dat hij Protagoras zou betalen als hij afgestudeerd was en zijn eerste rechtszaak had gewonnen.
Maar de student studeerde af, en nam helemaal geen rechtszaken.
Dus kreeg Protagoras zijn geld ook niet.
Hij besloot de student aan te klagen!
Maar wat bleek: de student verdedigde zichzelf!!
De volgende discussie ontstond:

Protagoras: Ik win altijd. Als ik deze zaak win geeft de rechter mij gelijk en moet jij betalen. Als ik deze zaak verlies dan heb jij je eerste rechtszaak gewonnen en moet je mij volgens onze afspraak wéér betalen!
Student: Welnee, ík win altijd! Als ik win geeft de rechter mij gelijk en hoef ik niets te betalen. Als ik verlies heb ik nog steeds geen rechtszaak gewonnen en hoef ik volgens onze afspraak dus niet te betalen.


Tja.....

Hier is er nog zo eentje.
Dezelfde paradox in een iets ander jasje:

Een man is ter dood veroordeeld wegens liegen, en de rechter heeft het volgende bepaald:
Hij mag nog één bewering doen.
Als die bewering waar is zal hij opgehangen worden, als de bewering gelogen is zal hij verdronken worden.
De man zegt het volgende:
"Ik zal verdronken worden"

En daar sta je dan als rechter....